200+ BÀI TẬP TIẾNG ANH CƠ BẢN CÓ ĐÁP ÁN ), BÀI TẬP NGỮ PHÁP TIẾNG ANH CÓ ĐÁP ÁN, HAY NHẤT

-

Nối tiếp ngôn từ lý thuyết kết cấu 12 thì giờ Anh cơ bản, Vn
Doc.com xin mang đến bạn gọi 24 bài bác tập về các thì trong giờ Anh bao gồm đáp án bên dưới đây. Tài liệu bài xích tập tổng hợp những thì giờ Anh bao gồm đáp án phía bên trong bộ đề ôn tập Ngữ pháp giờ Anh cơ bạn dạng với những dạng bài bác tập chia thì tổng thích hợp giúp các em học viên vận dụng những kỹ năng đã học tập hiệu quả. Mời thầy cô, quý phụ huynh và các em học viên tham khảo, tải về bài tập hiệu quả.

Bạn đang xem: Bài tập tiếng anh cơ bản có đáp án


I. Tổng hợp bài tập về những thì trong tiếng Anh có đáp án

Exercise 1. Bài xích tập thì hiện tại đơn - Điền dạng đúng của từ trong ngoặc

1. She always ______delicious meals. (make)

2. Tome______eggs. (not eat)

3. They______(do) the homework on Sunday.

4. He ______ a new T-shirt today. (buy)

5. My mom ______ shopping every week. (go)

6. ______Duong và Hoa ______ to work by bus every day? (go)

7. _____ your parents ______with your decision? (agree)

8. My sister ______ her hair every day (wash)

9. Police ______ robbers (catch)

Exercise 2. Bài tập thì hiện tại tiếp nối - Viết câu dưới đây ở thì HTTD.

1. My/ dad/ water/ some plants/ the/ garden.

________________________

2. My/ mom/ clean/ floor/.

________________________

3. Mary/ have/ lunch/ her/ friends/ a/ restaurant.

________________________

4. They/ ask/ a/ man/ about/ the/ way/ the/ railway/ station.

________________________

5. My/ student/ draw/ a/ beautiful/ picture


________________________

Exercise 3. Bài xích tập thì hiện nay tại xong xuôi - phân chia động từ vào ngoặc. 

1. They ______a new lamp. (buy)

2. We ______our holiday yet. (not/ plan)

3. He just ______ out for 2 hours (go)

4. I ______ my plan (not/finish)

5. ______ you ______ this lesson yet? ( learn)

EXERCISE 4: Use the correct form of verbs in brackets.

1. In all the world, there (be) __________ only 14 mountains that (reach) __________above 8,000 meters.

2. He sometimes (come) __________ lớn see his parents.

3. When I (come) __________, she (leave) __________for Dalat ten minutes ago.

4. My grandfather never (fly) __________ in an airplane, & he has no intention of ever doing so.

5. We just (decide) __________ that we (undertake) ____________ the job.

6. He told me that he (take) __________ a trip to California the following week.

7. I knew that this road (be) __________ too narrow.

8. Right now I (attend) __________ class. Yesterday at this time I (attend) __________class.

9. Tomorrow I"m going khổng lồ leave for home. When I (arrive) __________at the airport, Mary (wait) __________ for me.

10. Margaret was born in 1950. By last year, she (live) __________on this earth for 55 years .


11. The traffic was very heavy. By the time I (get) __________to Mary"s party, everyone already (arrive) __________

12. I will graduate in June. I (see) __________ you in July. By the time I (see) __________ you , I (graduate) __________.

13. I (visit) __________ my uncle"s trang chủ regularly when I (be) __________ a child.

14. That book (be) __________ on the table for weeks. You (not read) __________ it yet ?

15. David (wash) __________ his hands. He just (repair) __________ the TV set.

16. You (be) __________here before? Yes, I (spend) __________ my holidays here last year.

17. We never (meet) __________ him. We don"t know what he (look) __________ like.

18. The car (be) __________ ready for him by the time he (come) __________tomorrow.

19. On arriving at trang chủ I (find) __________that she just (leave) __________a few minutes before.

20. When we (arrive) __________ in London tonight, it probably (rain) __________.

21. It (rain) __________ hard. We can"t bởi anything until it (stop) __________

22. Last night we (watch) __________TV when the power (fail) __________.

23. That evening we (stay) __________up to talk about the town where he (live) __________for some years.

24. I (sit) __________down for a rest while the shoes (repair) __________.

25. Half way lớn the office Paul (turn) __________round and (go) __________back trang chủ because he (forget) __________to turn the gas off.

26. London (change) __________a lot since we first (come) __________ to lớn live here.

27. While we (talk) __________on the phone the children (start) __________fighting & (break) __________a window


28. He used to lớn talk to us for hours about all the interesting things he (do) __________ in his life.

29. You know she (stand) __________looking at that picture for the last twenty minutes.

30. I (spend) __________ a lot of time travelling since I (get) __________this new job.

31. When we (be) __________ at school we all (study) __________Latin.

32. When I (meet) __________ him , he (work) __________as a waiter for a year.

33. After he (finish) __________ breakfast he (sit) __________down to write some letters.

34. She (have) __________a hard life, but she"s always smiling.

35. I think Jim (be) __________ out of town.

EXERCISE 5: Choose the best answer among A, B, C, or D.

1. When I last saw him, he _____ in London.

A. Has lived

B. Is living

C. Was living

D. Has been living

2. We _______ Dorothy since last Saturday.

A. Don’t see

B. Haven’t seen

C. Didn’t see

D. Hadn’t seen

3. The train ______ half an hour ago.

A. Has been leaving

B. Left

C. Has left

D. Had left

4. Jack ______ the door.

A. Has just painted

B. Paint

C. Will have painted

D. Painting

5. My sister ________ for you since yesterday.

A. Is looking

B. Was looking

C. Has been looking

D. Looked

6. I ______ Texas State University now.

A. Am attending

B. Attend

C. Was attending

D. Attended

7. He has been selling motorbikes ________.

A. Ten years ago

B. Since ten years

C. For ten years ago

D. For ten years

8. Christopher Columbus _______ American more than 500 years ago.

A. Discovered

B. Has discovered

C. Had discovered

D. Had been discovering

9. He fell down when he ______ towards the church.

A. Run

B. Runs

C. Was running

D. Had run

10. We _______ there when our father died.

A. Still lived

B. Lived still

C. Was still lived

D. Was still living

11. They ______ table tennis when their father comes back home.

A. Will play

B. Will be playing

C. Play

D. Would play

12. By Christmas, I _______ for Mr. Smith for six years.

A. Will have been working

B. Will work

C. Have been working

D. Will be working

13. I _______ in the room right now


A. Am being

B. Was being

C. Have been being

D. Am

14. I ______ to thủ đô new york three times this year.

A. Have been

B. Was

C. Were

D. Had been

15. I’ll come and see you before I _______ for the States.

A. Leave

B. Will leave

C. Have left

D. Shall leave

16. The little girl asked what _______ to lớn her friend.

A. Has happened

B. Happened

C. Had happened

D. Would have been happened

17. John ______ a book when I saw him.

A. Is reading

B. Read

C. Was reading

D. Reading

18. He said he _______ return later.

A. Will

B. Would

C. Can

D. Would be

19. Jack ________ the door.

A. Has just opened

B. Open

C. Have opened

D. Opening

20. I have been waiting for you ______ .

A. Since early morning

B. Since 9 a.m

C. For two hours

D. All are correct

21. Almost everyone _______ for trang chủ by the time we arrived.

A. Leave

B. Left

C. Leaves

D. Had left

22. By the age of 25, he ______ two famous novels.

A. Wrote

B. Writes

C. Has written

D. Had written

23. When her husband was in the army, Mary ______ khổng lồ him twice a week

A. Was reading

B. Wrote

C. Was written

D. Had written

24. I couldn’t cut the grass because the lawn mower ______ a few days previously.

A. Broke down

B. Has been broken

C. Had broken down

D. Breaks down

25. I have never played badminton before. This is the first time I _____ lớn play.

A. Try

B. Tried

C. Have tried

D. Am trying

26. Since _______, I have heard nothing from him.

A. He had left

B. He left

C. He has left

D. He was left

27. After I _______ lunch, I looked for my bag.

A. Had

B. Had had

C. Have has

D. Have had

28. By the kết thúc of next year, George _______ English for two years.

A. Will have learned

B. Will learn

C. Has learned

D. Would learn

29. The man got out of the car, ________ round lớn the back and opened the book.

A. Walking

B. Walked

C. Walks

D. Walk

30. Henry _______ into the restaurant when the writer was having dinner.

A. Was going

B. Went

C. Has gone

D. Did go

31. He will take the dog out for a walk as soon as he ______ dinner.

A. Finish

B. Finishes

C. Will finish

D. Finishing

32. I will be glad if he _______ with us.

A. Had gone

B. Did go

C. Went

D. Goes

33 Ask her khổng lồ come and see me when she _______ her work.

A. Finish

B. Has finished

C. Finished

D. Finishing

34. Turn off the gas. Don’t you see that the kettle ________ ?

A. Boil

B. Boils

C. Is boiling

D. Boiled

35. Tom and Mary ______ for Vietnam tomorrow.

A. Leave

B. Are leaving

C. Leaving

D. Are left

36. He always ________ for a walk in the evening.

A. Go

B. Is going

C. Goes

D. Going

37. Her brother ______ in Canada at present.

A. Working

B. Works

C. Is working

D. Work

38. I ______ to lớn the same barber since last year.

A. Am going

B. Have been going

C. Go


D. Had gone

39. Her father ______ when she was a small girl.

A. Dies

B. Died

C. Has died

D. Had died

40. Last week, my professor promised that he ________ today.

A. Would come

B. Will come

C. Comes

D. Coming

EXERCISE 6: Choose the underlined part in each sentence (A, B,C, or D ) that needs correcting

1. After Mrs. Wang had returned (A) khổng lồ her house (B) from work (C), she was cooking (D) dinner.

2. Jimmy threw (A) the ball high (B) in the air, and Betty catching (C) it when (D) it came down.

3. Linda has worn (A) her new yellow (B) dress only once (C) since she buys (D) it.

4. Last week Mark told (A) me that he go (B)t very bored with his present job và is looking (C) for a new on (D)e.

5. Having (A) fed the dog, he was sat (B) down to lớn (C) his own (D) meal.

6. When I turned on my computer, I was shocked (A) to lớn find (B) some junk mail, and (C) I delete (D) it all.

7. They are going khổng lồ have khổng lồ (A) leave soon (B) and so vì (C) we (D).

8. The trùm cuối laughed when the secretary has told (A) him that she really (B) needed (C) a pay (D) rise.

9. The telephone rang several times (A) & then (B) stop (C) before I could (D) answer it.

10. Debbie, whose father (A) is an excellent tennis player(B), has been (C) playing tennis since (D) ten years.

11. I have seen (A) lots(B) of interesting (C) places when I went (D) on holiday last summer.

12. When my mèo heard (A) a noise in the bushes, she stopped moving (B) and listen (C) intently (D).

13. I think (A) it’s time you change (B) your way of (C) living (D).

14. Roger felt the outside (A) of his pocket to lớn make (B) sure his (C) wallet is still (D) there.

15. When I’m shopping (A) in the supermarket, I ran into (B) an old friend who I hadn’t met (C) for (D) five years.

16. The police (A) arrested the man while (B) he is having (C) dinner in (D) a restaurant.

17. Peter and Wendy first (A) met in 2006 (B), và they are (C) married for three years now (D).

18. Some (A) people are believing (B) there is life on (C) other (D) planets.

19. Recently, the island of Hawaii (A) had been (B) the subject of intensive research (C) on the occurrence (D) of earthquakes.

20. Every morning, the sun shines (A) in my bedroom window (B) & waking (C) me up (D).

21. The man died as (A) a result of falling (B) asleep (C) while he drives (D).

22. I haven’t finished (A) the report yet (B),but by the time you return (C) I will certainly complete (D) it.

23. Caroline has worn (A) her new yellow (B) dress only once (C) since she buys (D) it.

24. We’ll be cycled (A) lớn Hoa’s village (B) at (C) this time next (D) Sunday.

25. What will (A) you vì (B) when (C) your friends won’t come (D) ?

26. Someone was knocking (A) at the door (B) when I was doing (C) the washing up (D).

27. My friend didn’t drink (A) any (B) beer since we came (C) to lớn live here (D).

28. We have written (A)to each other (B) when (C) we were (D) in primary school.

29. After (A) breakfast, I‘m gone (B) to lớn walk lớn (C) school with (D) my friends.

30. Did (A) he go khổng lồ (B) the pop concert next weekend (C) for a change (D)?

EXERCISE 7: Choose the correct sentence among A, B, C or D which has the same meaning as the given one.

1. Eight years ago we started writing to each other.

A. We have rarely written to each other for eight years.

B. Eight years is a long time for us to write lớn each other.

C. We wrote to lớn each other eight years ago.

D. We have been writing khổng lồ each other for eight years.

2. The boy was so lazy that he couldn"t stay up late to learn his lessons.

A. The boy was lazy enough not khổng lồ stay up late lớn learn his lessons.

B. The boy was too lazy lớn stay up late to lớn learn his lessons.

C. The boy was lazy enough but he stayed up late to learn his lessons.

D. The boy was lazy enough lớn stay up late to learn his lessons.

3. My father is tired of seeing any violent films.

A. My father hasn"t seen a violent film.

B. My father has enjoyed all the violent films he has ever seen.

C. My father is worried about missing the next violent film.

D. My father never wants khổng lồ see another violent film.

4. As soon as he waved his hand, she turned away.

A. He saw her turn away & he waved his hand.

B. No sooner had he waved his hand than she turned away.

C. She turned away because he waved his hand too early.

D. Although she turned away, he waved his hand.

5. John wishes he had remembered lớn send Mary a Christmas card.

A. John regrets not to send Mary a Christmas card.

B. John regrets forgetting not to lớn send Mary a Christmas card.

C. John regrets not remembering sending Mary a Christmas card.

D. John regrets forgetting to send Mary a Christmas card.

6. My father hasn"t smoked cigarettes for a month.

A. It"s a month since my father last smoked cigarettes.

B. It"s a month ago that my father smoked cigarettes.

C. It"s a month that my father hasn"t smoked cigarettes.

D. It"s a cigarette that my father smoked a month ago.

7. Having finished their work, the workers expected to lớn be paid.

A. The workers expected lớn be paid because they had finished their work.

B. Having their work finishing, the workers expected to be paid.

C. Having expected to be paid, the workers finished their work.

D. Having been finished their work, the workers expected to lớn be paid.

8. Mr. Brown bought this car five years ago.

A. Mr. Brown started to lớn buy this car for five years.

B. It has been five years when Mr. Brown has bought this car.

C. Mr. Brown has had this oto for five years .

D. It is five years ago since Mr. Brown has bought this car.

9. John used khổng lồ write home once a week when he was abroad.

A. John doesn"t write trang chủ once a week any longer.

B. John enjoyed being written trang chủ every week when he was abroad.

C. John never forgot lớn write a weekly letter trang chủ when he was abroad.

D. When he was abroad he remembered to write trang chủ every week.

10. I haven"t enjoyed myself so much for years.

A. It"s years since I enjoyed myself so much.

B. It"s years since I have enjoyed myself so much.

C. It was years since I had enjoyed myself so much.

D. It has been years since I have enjoyed myself so much.

EXERCISE 8: Give the correct form of the word in brackets.

1. He went lớn his house, lied down on the bed, và (sleep) ……………… right away.

2. I (buy) ……………… the ticket yesterday. I am (go) ……………… Dalat tomorrow.

3. Tim (attend) ……………… the meeting at school at the moment.

4. He (have not) ……………… English for 2 years.

5. Our class (start) ……………… at 9am.

6. I always (brush) ……………… my teeth before I go lớn bed.

7. I (study) ……………… English since I was 21.

8. He was listening to lớn music when his monster (come) ……………… yesterday.

9. I (have do) ……………… all the homework all afternoon.

10. I (be) ……………… a student.

11. She (wait) ……………… you for all day.

12. He wasn’t working when his quái vật (call) ……………… him yesterday.

13. She (be) ……………… at her boyfriend’s house yesterday morning.

14. I (talk) ……………… lớn my father at the moment.

15. We (be) ……………… in Nhatrang on their summer holiday last year.

16. The sun (rise) ……………… in the east.

17. He (meet) ……………… his old friend near his house yesterday.

18. The World Cup (take place) ……………… every four years.

19. They (play) ……………… in the garden at 4 pm yesterday.

20. She was watching a picture while her mother (cook) ……………… soup.

21. They (play) ……………… now.

22. Anne was riding her bike to school when Peter (see) ……………… her yesterday.

Exercise 9. Khoanh vào giải đáp đúng.

1. He fell down when he …………towards the church.

A. Run B. Runs C. Was running D. Had run

2. The train …………. Half an hour ago.

A. Has been leaving B. Left C. Has left D. Had left

3. He has been selling motorcycles……………..

A. Ten years ago B. Since ten years C. For ten years ago D. For ten years.

4. I ……..Texas State University now.

A. Am attending B. Attend C. Was attending D. Attended.

5. The little girl asked what ……… to her friend.

A. Has happened B. Happened C. Had happened D. Would have been happened.

6. John ……… a book when I saw him.

A. Is reading B. Read C. Was reading D. Reading

7. I………….to thủ đô new york three times this year.

A. Have been B. Was C. Were D. Had been

8. I will come và see you before I………….for America.

A. Leave B. Will leave C. Have left D. Shall leave

9. I have never played badminton before. This is the first time I ……… khổng lồ play.

A. Try B. Tried C. Have tried D. Am trying

10. He will take the dog out for a walk as soon as he ……….. Dinner.

A. Finish B. Finishes C. Will finish D. Finishing

11. When I met him , he ……. As a waiter for a year.

A.had been working B. Worked C. Have worked D. Work.

12. I………….the dishwasher on when heard the shot.

A. Am turning B. Were turning C. Was turning D. Turned

13. There was a time when watching TV really……………family entertainment.

A. Were B. Was C. Had been D. Is

14. The Olympic Games…………every four years.

A. Take place B. Takes place C. Took place D. Is taking place.

15. …………….you go to the dentist?

A. How often are B. How often vì C. How often does D. How are

16. By the end of next year, Kelvin ………English for two years.

A. Will have learned B. Will learn C. Has learned D. Would learn.

17. By the age of 25, he …….. Two famous novels.

A. Wrote B. Writes C. Has written D. Had written

18. I think the weather……………nice later.

A. Will be B. Be C. Had D. Has been

Exercise 10. Supply the correct tense

1. They (just decide)…………………. That they (undertake)…………………. The job.

Xem thêm: Hóa Trị Và Số Oxi Hóa Của H2O2, Hỏi Đáp Colearn

2. We (go)…………………. To the theatre last night.

3. He usually (write)…………………. In green ink.

4. She (play)…………………. The piano when our guests (arrive)…………………. Last night.

5. I (come)…………………. As soon as my work is finished. (You be)…………………. Ready?

6. Where (you go)…………………. For your holiday last year?

7. I (not leave)…………………. Paris since we (go)…………………. To Dieppe three years ago.

8. My mother (come)…………………. Lớn stay with us next weekend.

9. We (meet)…………………. Only yesterday và (already decide)…………………. To lớn get married.

10. We (not live)…………………. In England for the last two months.

11. I (lose)…………………. My keys. I cannot remember where I last (see)…………………. Them.

12. Wherever you (go)…………………. Lớn town nowadays, you (spend)…………………. A lot of money.

13. When I last (stay)…………………. In Cairo, I (ride)…………………. Lớn the Pyramids on a camel that my friend (borrow)…………………. The day before.

14. I (finish)…………………. The book before my next birthday.

15. He (walk)…………………. Very quickly when I (meet)…………………. Him yesterday.

Exercise 11. Choose the correct answer.

1. My friend_____________ to the museum last weekend.

A. Goes B. Went C. Had gone D. Have gone

2. Thu and Lan______________ close friends for years.

A. Are B. Were C. Had been D. Have been

3. Our Singaporean friends_______________ to visit our school last year.

A. Is coming B. Come C. Came D. Have come

4. We_____________ Malaysia last summer.

A. Visited B. Were visiting C. Are visiting D. Have visited

5. The students used to______________ football in that stadium.

A. Played B. Play C. Playing D. Are playing

6. Her parents want him_______________ some good books khổng lồ read.

A. Lớn choose B. Choose C. Chose D. Choosing

7. Would you like_____________ and visit my country?

A. Come B. Coming C. Lớn come D. Came

8. The children______________ their parents for a long time.

A. Didn’t see B. Haven’t seen C. Don’t see D. Haven’t see

9. I and Kenny____________ friends since I____________ Singapore.

A. Are-visit B. Were-visited C. Have been-visited D. Were-have visited

10. My children are lucky_____________ the chance khổng lồ visit the capital again.

A. Have B. Having C. Are having D. To have

11. The children enjoy______________ with their friends through computers.

A. To lớn chat B. Chat C. Chatting D. Chatted

12. Her father used to_______________ abroad for his business.

A. Travelling B. Travelled C. Travel D. Is travelling

13. The kids_____________ that show before.

A. Didn’t see B. Don’t see C. Aren’t seeing D. Haven’t seen

14. How often______________ you______________ sports? –Twice a week.

A. Did-play B. Have-waited C. Do-play D. Did-played

15. How long_______________ you_____________ for me?-For an hour.

A. Did-waited B. Do-wait C. Have-waited D. Have-wait

16. Since the worldwide recession of the 1990’s, the sail of jeans __________ growing.

A. Stopped B. Was stopped C. Was stopping D. Has stopped

17. Tidal waves_______________ the result of an abrupt shift in the underwater movement of the Earth.

A. Are B. Were C. Is D. Was

18. How long ago................. Susan?

A. Have you been seeing B. You saw C. Did you see D. Would you see

19. On the first of next month, he ............... In prison for five years.

A. Will have B. Will be being C. Will have been D. Has had

20. He .............. For a job for some weeks before he found one.

A. Is looking B. Looks C. Would have been looking D. Had been looking

Exercise 12. Give the correct size of the word in bracket.

1. My elder sister _______French since November. ( learn)

2. It _____ 5 months since I first met him. (be)

3. I don’t lượt thích the newspaper that I _________ at the moment. (read)

4. Travelling by plane ______ a lot of energy. (use)

5. The amount of free time we have ________ continuously for over trăng tròn years. (rise)

6. I ______ (swim) in the sea when the rain started.

7. If I ______(know) that, I would have acted differently.

8. I _____ (try) my best to answer all the questions tomorrow.

9. Everyone _______ (learn) how khổng lồ use the internet in 50 years time.

10. Last month I ______(have) acting lessons but I had lớn stop when I lost my voice.

Exercise 13. Past Tense – Simple or Progressive: Fill in the correct form.

1. He suddenly (realize)___________ that he (travel)____________ in the wrong direction.

2. He (play)________________ guitar when someone (open)________________ the window & (throw)________________ out a bucket of water.

3. He (not allow)________________ us khổng lồ go out in the boat yesterday because a strong wind(blow)________________ .

4. The next day, as they (know)________________ that the police (look)________________ for them, they (hide)________________ the coats in the woods và (go_________________ off in different directions.

5. When I (come)________________ home they (sit)________________ around a fire. Jack (do)________________ a crossword puzzle, Judy (knit)________________ and the others (read)________________ . Mother (smile) ________________ at me và said : “ Come and sit down”.

Exercise 14. Choose the correct tense for each sentence 

1. I’ll be right with you as soon as I _________________ my keys.

A. Will find

B. Found

C. Find

D. Will have found

2. Next month I have a week’s vacation. I ____________ on going on a trip to the Rockies.

A. Am planning

B. Have planned

C. Will plan

D. Will be planning

3. Jim, why don’t you take some time off. You _________________ too hard lately.

A. Are working

B. Were working

C. Had been working

D. Have been working

4. It’s against the law to kill whales. They _________________ extinct.

A. Have become

B. Become

C. Became

D. Are becoming

5. I _________________ all the questions correctly since I began the course.

A. Had answered

B. Have been answering

C. Have answered

D. Answered

Exercise 15. Choose the correct answer to lớn complete the sentence.

1. While I _________________ TV last night a small mouse ran across the room.

A. Watched

B. Have watched

C. Watch

D. Was watching

2. Jane isn’t here yet. I _________________ since noon but there is no sign of her.

A. Have waited

B. Am writing

C. Wait

D. Have been waiting

3. By the time my brother finally graduated from high school, he _________________ seven different schools.

A. Attended

B. Was attending

C. Had attended

D. Had been attending

4. On June 20th I returned home. I _________________ for almost two years.

A. Was away

B. Have been away

C. Am away

D. Had been away

5. When I got khổng lồ the party, many people _________________.

A. Danced

B. Had already danced

C. Have already danced.

D. Were already dancing – already

6. Before I started the car, all of the passengers _________________ their seat belts.

A. Will buckle

B. Will have buckled

C. Had buckled

D. Buckle

7. Right now we _________________ a heat wave. It’s been so hot for almost a week.

A. Have

B. Have had

C. Have been having

D. Are having

8. When I go và see the doctor this afternoon I _________________ him to take a look at my throat.

A. Will ask

B. Asked

C. Will have asked

D. Ask

9. I sent you the money almost a week ago but I still _________________ any confirmation.

A. Hadn’t received

B. didn’t receive

C. Haven’t received

D. Am not receiving

10. After they _________________ the race the celebrations began.

A. Won

B. Have won

C. Win

D. Had won

Exercise 16. Give the correct size of verbs in brackets

1. When Melanie came into the office yesterday, her eyes (be) ___________ red and watery. I think she (cry) ___________.

2. By the time we get to lớn Chicago this evening, we (drive) ___________ more than four hundred miles. We are going khổng lồ be exhausted.

3. At 6 o’clock on next Friday they (sing) ___________ the new song.

4. When he (wake up) ___________ yesterday, his mother (already/ prepare) ___________ breakfast.

5. When Sarah goes on vacation next month, she (study) ___________German for over two years. She should be able to lớn communicate fairly well while she is in Austria.

6. (you/ ever/ see) ___________ a whale?

7. I have not traveled much yet; however, I (visit) ___________ the Grand Crayon và San Francisco by the time I leave the United States.

8. I (finish) ___________ it by the kết thúc of this month.

9. By the time you finish studying the verb tense tutorial, you (master) ___________ all tweleve tenses including their passive forms.

10. I (just/ finish) ___________ my homework.

Exercise 17. Put the verbs in the correct size (present simple/ present continuous tense).

1. This afternoon I (see) ________ my doctor about my health.

2. How is your cold today? It (sound) ________ slightly better than yesterday.

3. He normally (read) ________ all the Harry Potter books, but right now I (think) ________ he (read) ________ something else.

4. It is strange that people (take) ________ some movies so seriously.

5. What (your brother, do) ________ for a living? - Well he is a market consultant.

Exercise 18. Put the verb in brackets in the correct form (present simple or present continuous).

Next week, my friends & I (1. Go) ________ camping in the woods. I (2. Organize) ________ the food, because I (3. Like) ________ cooking. Tom (4. Have) ________ a big oto with a trailer, so he (5. Plan) ________ the transportation. Sam (6. Bring) ________ the tent. He (7. Go) ________ camping every year, so he (8. Have) ________ a great tent and lots of other equipment. My wife (9. Think) ________ we’re crazy. She likes holidays in comfortable hotels, so she (10. Take) ________ a trip to lớn Paris instead.

Exercise 19. Circle the correct answer in the bracket.

1. I_____ - I didn"t hear you come in . (was sleeping/ slept)

2. I_____ to see her twice, but she wasn"t home. (was coming/ came)

3. What_____ ? - I was watching TV. (did you do/ were you doing)

4. He was a character who _____from the rich & gave to lớn the poor. (stole/ was stealing)

5. Hey, did you talk to lớn her? Yes, I _____to her. (was talking/ talked)

6. I _____ home very late last night. (came/ was coming)

7. When_____ a cold? (did you have/ were you having)

8. _____a good time in Paris? Yes, I had a blast! (Were you having/ Did you have)

9. We _____ breakfast when she walked into the room. (had/ were having)

10. Last month I decided to buy a new car, and today I finally _____it. (bought/ was buying)

Exericse 20: Complete the sentence with the past simple

1. I didn’t ___________ coffe today! (make)

2. Wallace ___________ his mother a beautiful present. (give)

3. My friend ___________ the day at home. (spend)

4. ___________ the students ___________ the tickets for the show? (buy)

5. Alice ___________ (not/ drink) milk in the morning, she ___________ (drink) it at noon.

6. Where ___________ (you/ meet) your teacher? I ___________ (meet) her in the shop.

7. Jack ___________ (not/ eat) meat yesterday, he ___________ (eat) fish.

8. What animals ___________ (you/ see) in the zoo? I ___________ (see) a monkey, a giraffe and a kangaroo.

9. Kate ___________ (not/ take) a bath in the morning, she ___________ (take) a shower.

10. When ___________ (she/ write) a letter lớn a Granny? She ___________ (write) it two days ago.

Exercise 21. Fill in the correct khung of the Present Perfect Tense (Simple or Continuous) :

1. I don"t know what time it is; my watch ___________(STOP).

2. How long (YOU BE)___________ a fire-fighter ?

3. I (LOOK)___________ for you since 7 o"clock . - Where ?___________ (YOU BE)

4. The government ___________(ANNOUNCE) new laws khổng lồ fight unemployment.

5. I (BE)___________ khổng lồ many countries in Europe, but I ___________(NEVER VISIT) Poland.

6. Jane ___________(NOT EAT) any meat since she was six.

7. We ___________(SELL) tickets for the concert since March.

8. ___________ (YOU HEAR) the news about the earthquake ?

9. How long ___________(YOU STAND) in this queue ? - Well , I ___________ (JUST BE) here for a bit over an hour.

10. They must be so tired. They ___________ (REPAIR) the car the whole morning.

Exercise 22. Fill in the correct khung of the verb.

1. I predict that by 2040, man __________________________ on Mars (land)

2. Phong ___________________ his interpreter job a couple of years ago. (quit)

3. Our brother __________________________ from the university yet (graduate).

4. They ___________________ any Valentine cards last year (not send)

5. Lisa ___________________ to lớn a dentist once a year for an examination (go)

6. They ___________________ about me when I interrupted their conversation. (talk)

7. Nothing much ______________________ when I got khổng lồ the fan-meeting (happen).

8. My grandparents ___________________ in da Nang đô thị two weeks from today (be).

9. I ___________________ two mistakes in the last quiz. (make)

10. Fortunately, our team ___________________ all games last year. (win)

Exercise 23: Put the verbs in brackets into the correct forms.

1. If I didn"t feel so tired, I (go) ________ out with you.

2. If you (not pass) ________ the exam, would you take it again?

3. If I (be) __________ you, I would apply for the job.

4. I could repair the car if I (have) __________ the right tools.

5. If I (study) ________ hard, I would have passed the exam.

6. If I (not be) ________ busy yesterday, I would have visited you.

7. She (go) ______ to lớn the university if she had had the opportunity.

8. Suppose they had offered her a job, vì chưng you think she (take) ________ it?

9. If she hadn"t been ill yesterday, she (go) _________ to lớn work now.

10. If I (be) _________ you, I wouldn"t have told him the truth yesterday.

Exercise 24. Complete the sentences with the correct size of the verb in brackets.

1. The last train to nhị Phong đô thị ___________ at 10 minutes lớn midnight. (LEAVE)

2. I think I _______ buy theses sandals. They fit perfectly. (BUY)

3. I"m so tired. I _________ for five kilometres và the village isn"t anywhere khổng lồ be seen. (WALK)

4. I"m starting a job with my uncle"s company after I ___________ my study. (FINISH)

5. My friend, Phong, ________ the answers khổng lồ all the questions. He"s a genius. (KNOW)

6. I finally found my wallet. I _________ for it for over a week. (LOOK)

7. By the time Lan leaves university, she ________ for 4 years. (STUDY)

8. My mom ________ the book she ______ reading a few days ago. (NOT FINISH, START)

ĐÁP ÁN

Exercise 1. Bài tập thì bây giờ đơn - Điền dạng đúng của từ vào ngoặc

1 - Makes; 2 - Does not eat; 3 - Don"t; 4 - Buys; 5 - Goes

6 - vị – go; 7 - bởi – agree; 8 - Washes; 9 - Catch;

Exercise 2. Bài xích tập thì hiện nay tại tiếp nối - Viết câu sau đây ở thì HTTD.

1 - My dad is watering some plants in the garden.

2 - My mom is cleaning the floor.

3 - Mary is having lunch with her friends in a restaurant.

4 - They are asking a man about the way to lớn the railway station.

5 - My student is drawing a (very) beautiful picture.

Exercise 3.Bài tập thì hiện tại hoàn thành - phân tách động từ trong ngoặc.

1 - Have bought

2 - Haven"t planned

3 - Has gone

4 - Haven"t finished

5 - Have - learned

Exercise 4:

1. Are - reach; 2. Comes; 3. Came - had left; 4. Has never flown;

5. Have just decided -would undertake; 6. Would take; 7. Was ;

8. Am attending - was attending; 9. Arrive -will be waitin;g 10. Had lived;

11. Got- had already arrived; 12. Will see - see - will have graduated;

13. Visited -was; 14. Has been - haven’t you read; 15. Is washing - has just repaired;

16. Have you been - spent; 17. Have never met - looks; 18. Will have been- comes;

19. Found – had just lef;t 20. Arrive – will probably be raining; 21. Is raining - stops;

22. Were watching - failed ; 23. Stayed – had lived; 24. Sat – were being repaired;

25. Turned – went – had forgotten; 26. Has changed - came;

27. Were talking – started - broke; 28. Had done 29. Has been standing;

30. Have spent - got; 31. Were - studied; 32. Met – had been working;

33. Had finished - sat; 34. Has; 35. Has been;

Exercise 5:

1. C2. B3. B4. A5. C6. A7. D8. A9. C10. A
11. B12. A13. D14. A15. A16. C17. C18. B19. A20. D
21. D22. D23. B24. C25. C26. B27. B28. A29. B30. B
31. B32. D33. B34. C35. B36. C37. C38. B39. B40. A

Exercise 6:

1. D. Was cooking -> cooked

2. C. Catching -> caught

3. D. Buys -> bought

4. C. Is looking -> was looking

5. B. Was sat -> sat

6. D. Delete -> deleted

7. C. So vì chưng -> so are

8. A. Has told -> told

9. C. Stop -> stopped

10. D. Since -> for

11. A. Have seen -> saw

12. C. Listen -> listened

13. B. Change -> changed

14. D. Is still -> was still

15. A. I’m shopping -> was shopping

16. C. Is having -> was having

17. C. Are -> have been

18. B. Are believing -> believe

19. B. Had been -> has been

20. C. Waking -> wakes

21. D. Drives -> was driving

22. D. Will certainly complete -> will have certainly completed

23. D. Buys -> bought

24. A. We’ll be cycled -> We’ll be cycling

25. D. Won’t come -> don’t come

26. A. Was knocking -> knocked

27. A. Didn’t drink -> hasn’t drunk

28. C. When -> since

29. B. Gone -> going

30. A. Did -> Will

Exercise 7:

1. D; 2. B; 3. D; 4. B; 5. D; 6. A; 7. A; 8. C; 9. A; 10. A;

Exercise 8.

1 - slept; 2 - bought - am going to; 3 - is attending; 4 - has not practised; 5 - starts;

6 - brush; 7 - have studied; 8 - came; 9 - have been doing; 10 - am;

11 - has been waiting; 12 - called; 13 - was; 14 - am talking; 15 - were;

16 - rises; 17 - met; 18 - take place; 19 - were playing; đôi mươi - was cooking;

21 - are playing; 22 - saw;

Exercise 9. Khoanh vào giải đáp đúng.

1.C 2.B 3.B 4.A 5.C 6.C 7.A 8.A 9.C 10.B

11.A 12.C 13.B 14.B 15.B 16.A 17.D 18.A

Exercise 10. Supply the correct tense

1. They (just decide)………have just decided …………. That they (undertake)…………would undertake………. The job.

2. We (go)………went…………. To the theatre last night.

3. He usually (write)………writes…………. In green ink.

4. She (play)………was playing…………. The piano when our guests (arrive)………… arrived………. Last night.

5. I (come)……… will come…………. As soon as my work is finished. (You be)………Are you…………. Ready?

6. Where (you go)……… did you go …………. For your holiday last year?

7. I (not leave)………… haven’t left………. Paris since we (go)………… went………. To Dieppe three years ago.

8. My mother (come)………will come…………. Khổng lồ stay with us next weekend.

9. We (meet)………met…………. Only yesterday và (already decide)………have already decided…………. To get married.

10. We (not live)………haven’t lived…………. In England for the last two months.

11. I (lose)……have lost……………. My keys. I cannot remember where I last (see)…………saw………. Them.

12. Wherever you (go)………go…………. Khổng lồ town nowadays, you (spend)…………spend………. A lot of money.

13. When I last (stay)………stayed…………. In Cairo, I (ride)……… rode…………. To lớn the Pyramids on a camel that my friend (borrow)……………had borrowed……. The day before.

14. I (finish)………will have finished…………. The book before my next birthday.

15. He (walk)………was walking …………. Very quickly when I (meet)………met…………. Him yesterday.

Exercise 11. Choose the correct answer.

1 - B; 2 - D; 3 - C; 4 - A; 5 - B;

6 - A; 7 - C; 8 - B; 9 - C; 10 - D;

11 - C; 12 - C; 13 - D; 14 - C; 15 - C;

16 - D; 17 - A; 18 - C; 19 - C; trăng tròn - D;

Exercise 12. Give the correct khung of the word in bracket.

1. My elder sister __has been learning_____French since November. ( learn)

2. It __has been___ 5 months since I first met him. (be)

3. I don’t lượt thích the newspaper that I ____am reading___ at the moment. (read)

4. Travelling by plane __uses____ a lot of energy. (use)

5. The amount of free time we have ____has been raising____ continuously for over trăng tròn years. (rise)

6. I ____was swimming__ (swim) in the sea when the rain started.

7. If I ____had known__(know) that, I would have acted differently.

8. I ___will try__ (try) my best khổng lồ answer all the questions tomorrow.

9. Everyone ___will have learnt____ (learn) how khổng lồ use the mạng internet in 50 years time.

10. Last month I ____was having__(have) acting lessons but I had to lớn stop when I lost my voice.

Exercise 13. Past Tense – Simple or Progressive: Fill in the correct form.

1. He suddenly (realize)_____ realized______ that he (travel)______was travelling______ in the wrong direction.

2. He (play)________was playing________ guitar when someone (open)_______ opened_________ the window và (throw)__________threw______ out a bucket of water.

3. He (not allow)_________did not allow_______ us khổng lồ go out in the boat yesterday because a strong wind (blow)______was blowing__________ .

4. The next day, as they (know)________knew________ that the police (look)________were looking________ for them, they (hide)________hid________ the coats in the woods và (go________went_________ off in different directions.

5. When I (come)________came________ trang chủ they (sit)________were sitting________ around a fire. Jack (do)_________was doing_______ a crossword puzzle, Judy (knit)_______was knitting_________ and the others (read)__________were reading______ . Mother (smile) ______smiled__________ at me and said : “ Come và sit down”.

Exercise 14. Choose the correct tense for each sentence

1 - C; 2 - A; 3 - D; 4 - D; 5 - C;

Exercise 15. Choose the correct answer lớn complete the sentence.

1 - D; 2 - D; 3 - C; 4 - D; 5 - D;

6 - C; 7 - D; 8 - A; 9 - C; 10 - D;

Exercise 16. Give the correct size of verbs in brackets

1. When Melanie came into the office yesterday, her eyes (be) ____were_______ red and watery. I think she (cry) ____had been crying_______.

2. By the time we get to Chicago this evening, we (drive) _____will have driven______ more than four hundred miles. We are going khổng lồ be exhausted.

3. At 6 o’clock on next Friday they (sing) _____will be singing______ the new song.

4. When he (wake up) ____woke up_______ yesterday, his mother (already/ prepare) ____had already prepared_______ breakfast.

5. When Sarah goes on vacation next month, she (study) ______will have been studying_____German for over two years. She should be able khổng lồ communicate fairly well while she is in Austria.

6. (you/ ever/ see) ____Have you ever seen_______ a whale?

7. I have not traveled much yet; however, I (visit) ____will have visited_______ the Grand Crayon and San Francisco by the time I leave the United States.

8. I (finish) _____will have finished______ it by the over of this month.

9. By the time you finish studying the verb tense tutorial, you (master) _____will have mastered______ all twelve tenses including their passive forms.

10. I (just/ finish) ____have just finished_______ my homework.

Exercise 17. Put the verbs in the correct form (present simple/ present continuous tense).

1. This afternoon I (see) ____am seeing____ my doctor about my health.

2. How is your cold today? It (sound) ____sounds____ slightly better than yesterday.

3. He normally (read) ____reads____ all the Harry Potter books, but right now I (think) ____think____ he (read) ____is reading____ something else.

4. It is strange that people (take) ____take____ some movies so seriously.

5. What (your brother, do) ____does your brother do____ for a living? - Well he is a market consultant.

Exercise 18. Put the verb in brackets in the correct khung (present simple or present continuous).

Next week, my friends and I (1. Go) ____are going____ camping in the woods. I (2. Organize) ____am organizing____ the food, because I (3. Like) ____like____ cooking. Tom (4. Have) ____has____ a big car with a trailer, so he (5. Plan) ____is planning____ the transportation. Sam (6. Bring) ____is bringing____ the tent. He (7. Go) ____goes____ camping every year, so he (8. Have) ____has____ a great tent & lots of other equipment. My wife (9. Think) ____thinks____ we’re crazy. She likes holidays in comfortable hotels, so she (10. Take) ____is taking____ a trip lớn Paris instead.

Exercise 19. Circle the correct answer in the bracket.

1. I ___was sleeping__ - I didn"t hear you come in . (was sleeping/ slept)

2. I ___came__ to see her twice, but she wasn"t home. (was coming/ came)

3. What___were you doing__ ? - I was watching TV. (did you do/ were you doing)

4. He was a character who __stole___from the rich và gave to the poor. (stole/ was stealing)

5. Hey, did you talk lớn her? Yes, I __ talked___to her. (was talking/ talked)

6. I __came___ home very late last night. (came/ was coming)

7. When__did you have___ a cold? (did you have/ were you having)

8. ___Did you have__a good time in Paris? Yes, I had a blast! (Were you having/ Did you have)

9. We ___were having__ breakfast when she walked into the room. (had/ were having)

10. Last month I decided khổng lồ buy a new car, và today I finally __bought___it. (bought/ was buying)

Exericse 20: Complete the sentence with the past simple

1. I didn’t ____make_______ coffe today! (make)

2. Wallace _____gave______ his mother a beautiful present. (give)

3. My friend ______spent_____ the day at home. (spend)

4. ______Did_____ the students _____buy______ the tickets for the show? (buy)

5. Alice ____didn’t drink_______ (not/ drink) milk in the morning, she ____drank_______ (drink) it at noon.

6. Where _____did you meet______ (you/ meet) your teacher? I _____met______ (meet) her in the shop.

7. Jack _____didn’t eat______ (not/ eat) meat yesterday, he ____ate_______ (eat) fish.

8. What animals ____did you see_______ (you/ see) in the zoo? I ____saw_______ (see) a monkey, a giraffe and a kangaroo.

9. Kate ______didn’t take_____ (not/ take) a bath in the morning, she _____took______ (take) a shower.

10. When _____did she write______ (she/ write) a letter to lớn a Granny? She ______wrote_____ (write) it two days ago.

Exercise 21. Fill in the correct khung of the Present Perfect Tense (Simple or Continuous) :

1. I don"t know what time it is; my watch _____has stopped______(STOP).

2. How long (YOU BE)______have you been_____ a fire-fighter ?

3. I (LOOK)______have been looking_____ for you since 7 o"clock . - Where ?_______have you been____ (YOU BE)

4. The government ______has announced_____(ANNOUNCE) new laws to lớn fight unemployment.

5. I (BE)_____have been______ to many countries in Europe, but I ______have never visited_____(NEVER VISIT) Poland.

6. Jane ______hasn"t eaten_____(NOT EAT) any meat since she was six.

7. We ______have been selling_____(SELL) tickets for the concert since March.

8. _____Have you heard______ (YOU HEAR) the news about the earthquake ?

9. How long _____have you been standing______(YOU STAND) in this queue ? - Well , I _____have just been______ (JUST BE) here for a bit over an hour.

10. They must be so tired. They ______have been repairing_____ (REPAIR) the oto the whole morning.

Exercise 22. Fill in the correct khung of the verb.

1. I predict that by 2040, man _______will have landed_____ on Mars (land)

2. Phong _____ quit_____ his interpreter job a couple of years ago. (quit)

3. Our brother _______r has not graduated_____ from the university yet (graduate).

4. They _____ didn’t send_____ any Valentine cards last year (not send)

5. Lisa ______goes________ to a dentist once a year for an examination (go)

6. They _____were talking______ about me when I interrupted their conversation. (talk)

7. Nothing much ______was happening_______ when I got to lớn the fan-meeting (happen).

8. My grandparents _______will be_______ in domain authority Nang đô thị two weeks from today (be).

9. I _____made______ two mistakes in the last quiz. (make)

10. Fortunately, our team ________won____ all games last year. (win)

Exercise 23: Put the verbs in brackets into the correct forms.

1. If I didn"t feel so tired, I (go) ____would go_____ out with you.

2. If you (not pass) ____didn’t pass____ the exam, would you take it again?

3. If I (be) _____were______ you, I would apply for the job.

4. I could repair the oto if I (have) _____had_____ the right tools.

5. If I (study) ___had studied_____ hard, I would have passed the exam.

6. If I (not be) ____hadn’t been____ busy yesterday, I would have visited you.

7. She (go) ___would have gone___ khổng lồ the university if she had had the opportunity.

8. Suppose they had offered her a job, bởi vì you think she (take) ____would have taken____ it?

9. If she hadn"t been ill yesterday, she (go) ____would go_____ lớn work now.

10. If I (be) _____were____ you, I wouldn"t have told him the truth yesterday.

Exercise 24. Complete the sentences with the correct khung of the verb in brackets.

1. The last train to nhị Phong thành phố _____LEAVES______ at 10 minutes khổng lồ midnight. (LEAVE)

2. I think I ____WILL BUY____ buy theses sandals. They fit perfectly. (BUY)

3. I"m so tired. I ____HAVE BEEN WALKING_____ for five kilometres & the village isn"t anywhere to be seen. (WALK)

4. I"m starting a job with my uncle"s company after I ______FINISH_____ my study. (FINISH)

5. My friend, Phong, ____KNOWS____ the answers to lớn all the questions. He"s a genius. (KNOW)

6. I finally found my wallet. I ____HAD BEEN LOOKING_____ for it for over a week. (LOOK)

7. By the time Lan leaves university, she ____WILL HAVE BEEN STUDYING____ for 4 years. (STUDY)

8. My mom ____HASN"T FINISHED____ the book she ___STARTED____ reading a few days ago. (NOT FINISH, START)

II. Bài xích tập về thì tiếng Anh theo từng lớp tất cả đáp án

1. Bài xích tập về Thì giờ Anh lớp 6 có đáp án

Thì giờ đồng hồ Anh lớp 6 bao gồm các thì: Thì bây giờ đơn, Thì bây giờ tiếp diễn, Thì bây giờ hoàn thành, Thì quá khứ đối chọi giúp các em học sinh lớp 6 cầm cố chắc lý thuyết & bài tập giờ Anh lớp 6

2. Bài xích tập về Thì giờ Anh lớp 7 có đáp án

Tổng hợp bài bác tập những thì giờ đồng hồ Anh 7 gồm những: Thì HTĐ, Thì HTTD, Thì HTTH, Thì QKĐ,.. Giúp những em học viên lớp 7 ôn tập kiến thức và kỹ năng Ngữ pháp tiếng Anh 7 về những Thì trong tiếng Anh hiệu quả.

3. Bài xích tập về Thì giờ Anh lớp 8 bao gồm đáp án

Bài tập về Thì giờ đồng hồ Anh giành riêng cho học sinh lớp 8 bao hàm trọn bộ lý thuyết tiếng Anh về các thì tương tự như tổng hợp bài xích tập tiếng Anh về Thì giờ đồng hồ Anh bao gồm đáp án giúp những em ôn tập hiệu quả.

4. Bài bác tập về thì giờ đồng hồ Anh lớp 9 tất cả đáp án

Tổng hợp bài xích tập về Thì giờ đồng hồ Anh 9 tất cả đáp án giúp những em học viên lớp 9 đề cập lại kiến thức và kỹ năng về kết cấu tiếng Anh về Thì hiệu quả.

5. Bài xích tập về Thì giờ đồng hồ Anh lớp 10 tất cả đáp án

6. Bài tập về Thì tiếng Anh lớp 11 gồm đáp án

Đang được cập nhật trên Vn
Doc.com

7. Bài bác tập về thì tiếng Anh lớp 12 gồm đáp án

Downoad đề thi và lời giải tại: 24 bài xích tập chăm đề các thì trong tiếng Anh tất cả đáp án. Mời chúng ta đọc bài viết liên quan nhiều tư liệu ôn tập giờ đồng hồ Anh cơ bản như: tài liệu luyện kỹ năng Tiếng Anh cơ bản, Ôn tập Ngữ pháp giờ Anh, Luyện thi giờ đồng hồ Anh trực tuyến,... được cập nhật liên tục trên Vn
Doc.com.

Để giúp các bạn củng cố kiến thức về ngữ pháp, hôm nay Luyện thi IELTS Vietop xin nhờ cất hộ đến chúng ta phần tổng hợp bài xích tập những thì trong giờ đồng hồ Anh với các dạng bài bác tập từ bỏ căn bạn dạng đến nâng cao, đi cùng câu trả lời ở từng phần.


*
*

Tổng quan tiền về 12 thì trong giờ Anh

Trước khi làm bài tập, Vietop mời chúng ta cùng hệ thống lại 12 thì trong tiếng Anh. Trong tiếng Anh, ta chia 12 té ra làm: 3 mốc là Past (quá khứ), Present (hiện tại) và Future (tương lai), trong mỗi mốc sẽ sở hữu được 4 dạng thì là:

Simple (đơn)Continuous (tiếp diễn)Hoàn thành (Perfect)Hoàn thành tiếp diễn (Perfect Continuous)

Ngoài ra với mốc Future (tương lai), ta còn có 1 thì bé dại bổ sung là thì tương lai sát (Near Future).

Mốc Past (quá khứ)

Past Simple

Cách sử dụng: Thì quá khứ đơn (Past Simple) dùng để mô tả một hành vi đã xảy ra trong vượt khứ, đã ngừng ở hiện tại và ta hiểu rõ thời gian hành động đó diễn ra.

Dấu hiệu nhận biết: Trong câu có những trạng từ bỏ chỉ thời gian trong vượt khứ như …ago, in …, yesterday, last week / night / month / year,…

E.g.: I saw a movie last night. (Tôi đã xem 1 bộ phim truyện tối qua.)

Past Continuous

Cách sử dụng: Thì hiện tại tiếp diễn (Past Continuous) biểu đạt một hành động, vấn đề đang ra mắt xung quanh một thời điểm trong vượt khứ, hoặc một hành vi đang ra mắt trong quá khứ mà bị một hành động khác chen vào.

Dấu hiệu thừa nhận biết: Trong câu có các trạng từ bỏ chỉ thời gian trong quá khứ như at … last, at this time last night, when / while / as, from … khổng lồ …

E.g.: Were you playing at this time yesterday? (Bạn tất cả đang chơi vào thời đặc điểm đó ngày hôm qua không?)

Past Perfect

Cách sử dụng: Thì quá khứ hoàn thành (Past Perfect) biểu đạt một hành động xảy ra trước một hành động khác trong thừa khứ. Hành vi xảy ra trước thì sử dụng thì quá khứ trả thành, còn hành vi xảy ra sau thì dùng thì quá khứ đơn.

Dấu hiệu nhận biết: Trong câu có các trạng tự chỉ thời gian như by the time, prior to that time, as soon as, when, before, after, until then,…

E.g.: I washed the floor when the painter had gone. (Tôi cọ sàn nhà khi bạn thợ sơn đang đi.)

Past Perfect Continuous

Cách sử dụng: Thì thừa khứ dứt tiếp diễn (Past Perfect Continuous Tense) miêu tả quá trình xẩy ra một hành động bước đầu trước một hành động khác đã xảy ra trong vượt khứ. Thì này thường xuyên chỉ sử dụng lúc cần mô tả tính đúng mực của hành động.

Dấu hiệu nhấn biết: Trong câu có các trạng từ bỏ chỉ thời hạn như until then, by the time, for, prior to that time, before, after,…

E.g.: Had you been waiting long before the bus arrived? (Bạn bao gồm đã chờ lâu trước khi xe buýt đến chưa?)

Mốc Present (hiện tại)

Present Simple

Cách sử dụng: Thì lúc này đơn (Simple Present) miêu tả một sự việc, một hành vi lặp đi tái diễn theo thói quen, lịch trình, suy nghĩ của chủ thể hay một sự thật hiển nhiên.

Dấu hiệu dấn biết: Trong câu có các trạng từ gia tốc như always, sometimes, usually, often, rarely, never,… hoặc every + vật dụng / ngày / mon / năm

E.g.: Do you usually play football? (Bạn có thường chơi soccer không?)

Present Continuous

Cách sử dụng: Thì hiện tại tại tiếp diễn (Present Continuous) mô tả một hành động xảy ra vào thời điểm hiện tại, đang diễn ra và kéo dài ở hiện tại tại.

Dấu hiệu dìm biết: Trong câu có các từ hay các từ như Now, right now, at the moment, at present,…Listen! Watch out!

E.g.: The boys are playing in the park. (Các cậu bé nhỏ trai đang chơi trong công viên.)

Present Perfect

Cách sử dụng: Thì hiện tại tại xong (The Present Perfect) biểu đạt một hành động, sự việc đã bắt đầu trong quá khứ, kéo dãn dài đến hiện tại và hoàn toàn có thể sẽ còn tiếp diễn trong tương lai.

Dấu hiệu nhận biết: Trong câu có những trạng trường đoản cú chỉ thời gian như since, for, already, not yet, yet, recently,…

E.g.: I have written articles on different topics. (Tôi đang viết những bài báo về những chủ đề không giống nhau.)

Present Perfect Continuous

Cách sử dụng: Thì hiện tại tại xong tiếp diễn (Present Perfect Continuous) mô tả sự việc bắt đầu trong vượt khứ và còn liên tục ở hiện tại tại, hoàn toàn có thể tiếp diễn trong tương lai hay vấn đề đã dứt nhưng tác động kết trái còn bảo quản ở hiện tại.

Dấu hiệu dìm biết: Trong câu có những trạng trường đoản cú chỉ thời hạn như All day, all week, all month (cả ngày / tuần / tháng), since, for,…

E.g.: She has been working as a doctor for two years. (Cô ấy đã thao tác như một chưng sĩ được nhị năm.)

Bài tập thì tương lai tiếp diễn

Bài tập Thì hiện tại xong xuôi với since cùng for có đáp án

Mốc Future (tương lai)

Future Simple

Cách sử dụng: Thì tương lai đối chọi (Future Simple) diễn đạt một hành vi không có dự định trước với được ra quyết định ngay tại thời điểm nói, hoặc một dự đoán không tồn tại căn cứ.

Dấu hiệu nhận biết: Trong câu có các trạng từ bỏ chỉ thời hạn trong sau này như tomorrow, next day / week / month / year / , In + khoảng thời gian,… hoặc khi trong câu có xuất hiện các đụng từ xuất xắc trạng từ chỉ cách nhìn và không chắc chắn như probably, maybe, supposedly, S + Think / believe / suppose / …

E.g.: I think it will rain tomorrow. (Tôi nghĩ ngày mai trời đã mưa.)

Near Future

Cách sử dụng: